Wat is leverkanker en hoe behandel je het?

Kanker in de lever komt niet vaak voor. Per jaar krijgen ongeveer 500 mensen in Nederland te horen dat ze leverkanker hebben. Indien er kwaadaardige tumoren in de lever zijn, gaat het meestal om uitzaaiingen of doorgroei van een andere soort kanker. Zit de tumor in de lever of is de kanker daar begonnen, dan noemen we dat primaire leverkanker.

Ablatie
Met een nieuwe robotarm en de techniek van ablatie zijn tumoren in de lever veel preciezer te behandelen. Ablatie is het doden van een tumor door verhitting. Artsen prikken een naald in de lever waarmee de tumor wordt verhit. Dankzij de nieuwe robotarm kunnen ze de ablatienaald nauwkeurig inbrengen. Door de precisie is ablatie een goed alternatief voor reguliere operaties, waarbij een deel van de lever wordt weggehaald. ,,Patiënten herstellen er veel sneller van dan van een operatie, het is minder ingrijpend en belastend’’, zeggen chirurg dr. Koert de Jong en technisch geneeskundige Simeon Ruiter.
Leverkanker
Leverkanker komt in twee vormen voor. In de meest voorkomende is het een uitzaaiing van een andere vorm van kanker, vaak darmkanker. De kankercellen verspreiden zich dan via het bloed door het lichaam en veroorzaken in andere organen uitzaaiingen, zoals in dit geval de lever. De andere vorm is ‘primaire’ leverkanker, dus kanker die ontstaat in de lever zelf.
Lees hier het volledige artikel.