Wat is vitamine K2 en waar zit het in?

Vitamine K2 is belangrijk voor het hart, de bloedvaten en de botten. Deze vitamine zit van nature in weinig voedingsmiddelen, waardoor veel mensen een tekort hebben.

Bij Gezondheid en Co lees je alles over vitamine K2.

Vitamine K
Vitamine K is nodig voor de bloedstolling, het zorgt voor gezonde botten en perkt het risico op hartproblemen in. Er zijn verschillende soorten, maar de meest bekende zijn de K1 en de K2. Zo zit vitamine K1 in boerenkool, spinazie en broccoli. Vitamine K2 vind je bijna niet in het westerse eetpatroon. Zo zit het onder andere in natto, een traditioneel gerecht uit de Japanse keuken dat gemaakt wordt van sojabonen gefermenteerd met Bacillus subtilis. Ook kan vitamine K2 in melk zitten. Het zit overigens alleen in melk van grasgevoerde koeien. En aangezien onze koeien ook veel granen krijgen, is het percentage vitamine K2 dus lager. Ook zit K2 in vet vlees en orgaanvlees.

Ons lichaam kan gelukkig vitamine K1 deels omzetten in K2. Wil je er zeker van zijn dat je toch voldoende K2 binnen krijgt, dan kun je altijd nog een supplement nemen.

Waar zit vitamine K in?
Vitamine K zit in groene bladgroenten, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen ook voor in lever, kaas en eigeel.

Lees hier het volledige artikel.