Wat te doen bij kneuzingen en breuken?

Een kleine misstap of val tijdens je voetbaltraining, een schooluitstap of thuis en het kan al te laat zijn. Je enkel of pols zijn gekneusd of verstuikt. Heb je pech, dan ontwricht of breek je misschien wel iets. Met enkele simpele eerstehulptips kan je de eerste zorgen voor deze kwetsuren goed uitvoeren.

We leggen eerst even uit wat elk letsel juist inhoudt.
Een kneuzing komt voor wanneer weefsels gekneld geraken door een val, stoot of inklemming. Spieren, zenuwuiteinden of bloedvaten raken gekwetst.

Een verstuiking treedt op door een verkeerde beweging, maar ook wanneer je verkeerd neerkomt bij een sprong. De bewegingsmogelijkheid van een gewricht wordt overschreden waardoor de gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel kunnen scheuren. De omliggende bloedvaten en zenuwen kunnen ook beschadigd geraken.

Bij een ontwrichting verschuiven twee botuiteinden (die samenkomen in een gewricht) ten opzichte van elkaar. Het gewrichtskapsel wordt beschadigd en de gewrichtsbanden kunnen scheuren. Door zwelling van de omliggende weefsels kunnen bloedvaten en zenuwen gekneld of beschadigd geraken zodat onherstelbare schade ontstaat.

Lees hier het volledige artikel.