Wat zegt je stem over je ‘mood’ en je persoonlijkheid?

Je stem is je visitekaartje. Hoe je ze gebruikt, bepaalt voor een stuk hoe je in deze wereld staat en hoe je je voelt. Maar je stem weerspiegelt niet altijd de boodschap die je wilt uitdragen en soms verklapt ze zelfs iets meer dan wat je eigenlijk met anderen wilt delen.

Het gevoel bij een stemkleur is subjectief
Onze stem is een fantastisch instrument dat tot de verbeelding spreekt. Als je aan verschillende soorten stemmen denkt, heb je meteen een beeld of een omschrijving in gedachten. Maar zoiets complex, persoonlijks en subjectiefs als een stemgeluid valt gewoonweg niet onder woorden te brengen. Toch hebben we de neiging om voor iedere stem een gepast woord te zoeken: donker, zwaar, warm, licht, hees, nasaal, geknepen, vol, ijl, nuchter, hard, zoet, ontroerd, sluw, vals, beverig, kinderlijk, sportief, sensueel, fijn, melodieus… Bij elk woord krijgen we een bepaald gevoel of kunnen we ons een stem voor de geest halen.

Een volle, warme stem wekt de indruk van gevoeligheid en empathie. Een hoge, geknepen stem, met af en toe een ‘kraakje’ komt misschien lief, jong en onwetend over. Een rustige, lage stem met weinig melodie geeft een gevoel van autoriteit. Een weinig beweeglijke, kale stem zonder resonans is afstandelijk en associëren we met ‘zoekt geen contact’. Om het met de woorden van MG Bauer te zeggen: a voice is a second face.

Lees hier het volledige artikel.