Wetenschap die er (niet) toe doet

Deelnemers aan het Gezondheidsraadsymposium van donderdag 13 februari bespreken de dilemma’s rond de roep om beleidsrelevante wetenschap. Gaat dat niet ten koste van de onafhankelijkheid van wetenschappers?

Draait wetenschap niet om de kennis omwille van de kennis? De prikkelende voordrachten van sprekers uit binnen- en buitenland zetten de deelnemers hierover aan het denken.

Hoge bloedruk en ander laaghangend fruit
De eerste spreker van de middag, Professor Peter Rothwell, verdedigt de stelling dat onderzoek altijd oplossingen voor een probleem moet aandragen.
Als wetenschappers niet worden gestuurd door beleid, dan verdiepen ze zich niet in de ‘saaie’ veelvoorkomende aandoeningen. Het laaghangend fruit blijft zo hangen, aldus Peter Rothwell. Om die reden weten we volgens Rothwell bijvoorbeeld nog steeds niet goed hoe we beroertes kunnen voorkomen, hoe het echt zit met de risico’s van hoge bloeddruk en wat nu precies de voor- en nadelen zijn van aspirine.

Praat met ze!
Frank Miedema gaat nog een stapje verder. Juist omdat wetenschap ergens over moet gaan, moet je ook niet beducht zijn om met de mensen over wie het gaat om de tafel te gaan. ‘Haal je stakeholders binnen, maak het bespreekbaar!’ Frank pleit ervoor om bijvoorbeeld aan patiënten zelf te vragen op welke vragen zij een antwoord zoeken.

Lees hier het volledige artikel.