Worminfectie beschermt tegen diabetes type 2

Een infectie met een parasitaire worm lijkt niet alleen nadelen te hebben. Promovendus Karin de Ruiter ontdekte dat de insulineresistentie stijgt na een anti-wormbehandeling. Omgekeerd zou dit betekenen dat een infectie beschermt tegen de ontwikkeling van diabetes type 2.

De Ruiter promoveerde op 26 maart 2019.

De Ruiter reisde voor haar onderzoek twee keer af naar het Indonesische eiland Flores. “Toen ik solliciteerde wist ik nog niet dat dat bij de baan hoorde, maar het was een heel bijzondere ervaring. Denk aan stroom die ineens uitvalt terwijl je in het lab aan het werk bent.”

Op Flores is ongeveer 55 procent van de bevolking geïnfecteerd met een parasitaire worm. De Ruiter en haar mede-onderzoekers includeerden ruim 1600 inwoners van Flores in hun studie. De groep werd willekeurig in twee gedeeld, waarbij de helft een anti-wormbehandeling kreeg en de andere helft een placebo.

Insulineresistentie
De anti-wormbehandeling zorgde, vooral bij de geïnfecteerden, voor een toename van de insulineresistentie. Dat betekent dat de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline, het hormoon dat de suikerspiegel regelt. Een toename van resistentie kan de eerste stap zijn richting diabetes type 2. “Omgekeerd lijkt het er dus op dat infectie met een parasitaire worm insulineresistentie onderdrukt en daarmee de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 verkleint”, aldus De Ruiter.

Lees hier het volledige artikel.