Zenuwomleiding brengt verlamde hand op gang

Dertien verlamde patiënten kunnen hun handen weer gebruiken na chirurgische omleiding van hun nog werkende zenuwbanen. Dat is de eerste serieuze test van de techniek in patiënten met een dwarslaesie, en een opmaat naar nog grootschaliger gebruik, schrijven Australische artsen in The Lancet.

Bij de ingreep, die ook in Nederland af en toe al wordt uitgevoerd, neemt de chirurg nog werkende zenuwen, snijdt die los en verbindt ze met zenuwen die door verlamming geen signaal meer ontvangen vanuit het brein. Zo verbond men bij een van de Australische patiënten een zenuw die een tamelijk onbelangrijke schouderspier aanstuurt met een verlamde zenuw die de triceps aanstuurt. De patiënt kon zo zijn arm weer buigen.

Voor hun onderzoek maakten de artsen in totaal 59 zenuwbaanomleidingen bij zestien patiënten. Twee jaar later konden de patiënten, na intensieve fysiotherapie, eenvoudige handelingen zoals tandenpoetsen, eten, make-uppen, schrijven, betalen en apparatuur bedienen weer zelf uitvoeren. Drie patiënten haakten af.

Lees hier het volledige artikel.