Ziekenhuisbezetting nadert piek van vorige winter, nog geen code zwart

Als de stijging van het aantal ziekenhuisopnames in het huidige tempo doorzet, zit de ziekenhuisbezetting binnen een week op hetzelfde niveau als tijdens de hoogste piek van vorige winter.

Daarvoor waarschuwt Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. “En als er geen kentering komt, zal het een nog hogere piek worden.”

Tijdens de hoogste piek van afgelopen winter lagen er 2890 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Op dit moment zijn dat er 2430, van wie 470 op de IC. De afgelopen dagen steeg de ziekenhuisbezetting dagelijks met zo’n honderd bedden.

Er is volgens Kuipers voorlopig nog geen sprake van ‘code zwart’, waarbij geen enkel bed meer beschikbaar is voor een nieuwe coronapatiënt en er geen geplande operaties meer doorgaan. In dat scenario moeten artsen beslissen welke patiënt wel en welke patiënt geen IC-bed krijgt.

Overplaatsing naar Duitsland
Daarmee nuanceert Kuipers naar eigen zeggen geluiden van ziekenhuisbestuurders, die stellen dat code zwart nabij is. Zo spraken de voorzitters van de ziekenhuizen in Limburg vorige week van “code zwart op lokaal niveau”.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.