Ziekenhuizen maken prestaties kankerzorg openbaar

Voor het eerst maken tientallen ziekenhuizen hun prestaties openbaar over de zorg voor kankerpatiënten. Zo kunnen patiënten zien of hun artsen voldoende ervaring hebben en of er voldoende oncologie-verpleegkundigen zijn.

In totaal 32 ziekenhuizen maken informatie bekend op verzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. Per kankersoort is te zien of ziekenhuizen voldoen aan een hele reeks kwaliteitseisen, zoals het hebben van voldoende specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen.

Het blijkt dat nog niet alle ziekenhuizen alles goed geregeld hebben. Knelpunten zijn:

  • Artsen hebben soms te weinig ervaring bij bepaalde kankeroperaties
  • Op verpleegafdelingen werken te weinig gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen
  • Artsen hebben onvoldoende kennis over zeldzame kankersoorten

Toch is de kwaliteit van de kankerzorg in Nederland ‘redelijk tot goed’, blijkt uit een rapport van het Integraal Kanker Centrum (IKNL) waarover de RTL-researchredactie beschikt. “We zijn een eind op streek. De knelpunten zijn al voortvarend aangepakt”, aldus voorzitter Koos van der Hoeven van de oncologenstichting Soncos.

Kwaliteitseisen door oncologen zelf opgesteld
RTL Nieuws heeft rapportages opgevraagd die onafhankelijke onderzoekers van het IKNL dit jaar voor 53 ziekenhuizen hebben gemaakt. Zij beoordeelden de kankerzorg op basis van kwaliteitseisen die oncologen zelf hebben opgesteld, de zogenoemde Soncos-normen. Ziekenhuizen moeten bijvoorbeeld een minimum aantal operaties per jaar doen, zorgen dat hun personeel voldoende overleg voert en zorgen dat het personeel over de juiste opleiding beschikt.

Per 1 januari 2014 moeten alle ziekenhuizen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan die Soncos-eisen voldoen. Zo niet, dan moeten ze stoppen met het behandelen van bepaalde kankerpatiënten en ze doorverwijzen naar andere ziekenhuizen.

Niet alle resultaten gekregen
Enkele tientallen ziekenhuizen hebben de gegevens niet verstrekt. Volgens hen zijn die alleen voor intern gebruik of hebben ze nog geen betekenis omdat het onderzoek eerder dit jaar is gedaan. Een aantal ziekenhuizen heeft niet deelgenomen aan het IKNL-onderzoek.

De ziekenhuizen die hun prestaties nu wel openbaar maken, hebben ook de actuele stand van zaken gegeven over verbeteringen in hun kankerzorg.

Bestuursvoorzitter Laurentius Ziekenhuis, Jack Thiadens: “Patiënten moeten een keuze kunnen maken, voor een zorgverzekeraar maar ook voor een ziekenhuis met goede kankerzorg. En dus moet je ze die informatie geven. Er is veel koudwatervrees bij ziekenhuizen. Bij ons niet. Je moet niet bang zijn om te laten zien wat je nog moet verbeteren.”

Bekijk hier de gegevens van jouw ziekenhuis

Bron: RTL Nieuws