Zo voorkom je een zonnesteek en wat je moet doen als je oververhit raakt

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Hoe voorkom je een zonnesteek?

De Vaal: “Je lijf is eigenlijk een continue chemisch proces met allerlei stofjes die alleen optimaal functioneren bij de juiste omstandigheden. Als dat proces verstoord raakt, kun je daar last van ondervinden. Bijvoorbeeld als je lichaam oververhit raakt en er niet genoeg vocht is. In dat geval spreken we van een zonnesteek.”

“Op een (zonnige) zomerdag is de kans groot dat je het warm krijgt. Je gaat hijgen en transpireren. Hierdoor verdampt zweet en koelt je lichaam af. Daar hoef je niets voor te doen: het is een automatische reactie van je lichaam om alle chemische processen in je lijf goed te laten verlopen.”
Wat er in je lijf gebeurt bij een zonnesteek

“Maar als je te veel vocht verliest, bijvoorbeeld omdat je te weinig drinkt, dan valt er niets meer te verdampen. Daardoor stijgt de temperatuur van je lichaam en is er ook minder vocht om je bloeddruk op peil te houden. Dat uit zich vaak in duizeligheid, hoofdpijn en spierpijn. Misschien word je niet lekker en krijg je zelfs het gevoel dat je flauw gaat vallen.”

Lees hier het volledige artikel.