Zorgverleners vrezen einde vrije artsenkeuze door nieuwe zorgwet

Het kabinet komt opnieuw met een voorstel dat feitelijk een afschaffing van de vrije artsenkeuze betekent, beweert een groep zorgverleners in een brandbrief aan de Raad van State. Het kabinetsplan biedt de optie om zorgverzekeraars een maximum op te leggen als zij zorg vergoeden van een aanbieder waarmee ze geen deal hebben.

Iedere verzekerde heeft nu een vrije keuze naar welke zorgverlener hij gaat; afhankelijk van de polis betaalt de verzekeraar de zorg bij de keuze voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder volledig of gedeeltelijk. In dat laatste geval mag de hoogte van de vergoeding mensen niet hinderen bij een keuze voor niet-gecontracteerde zorg. Daarvan is volgens de Hoge Raad geen sprake als de zorgverzekeraar 75 tot 80 procent van het gemiddelde tarief vergoedt.

Vooral in de geestelijke gezondheidszorg en de wijkverpleging maken de laatste jaren steeds meer mensen gebruik van een zorgverlener waarmee de verzekeraar geen deal heeft. Dat steekt het kabinet. Want recent bleek bij de wijkverpleging dat bij zorg zonder deal met de verzekeraar in 2018 het aantal verleende uren hulp per cliënt per maand 2,7 keer zo hoog lag als bij gecontracteerde zorg. En de kosten pakten ongeveer twee keer zo hoog uit als normaal.

Lees hier het volledige artikel.