Zorgverzekering duurder in 2012

Behalve een duurdere basisverzekering, krijgen verzekerden ook te maken met een toename van het verplichte eigen risico in 2012. Het eigen risico stijgt met 50 euro naar 220 euro.

DSW maakte eind september eerste zorgverzekeraar de premie voor de basisverzekering voor komend jaar bekend. De jaarpremie gaat van € 1.194 naar €1.230. Dit komt neer op €102.50 per maand. De basispremie stijgt met 3 euro per maand.

De basisverzekering wordt duurder, terwijl mensen minder vergoed krijgen. Ook de compensatieregelingen voor mensen met hogere zorgkosten en mensen met lage inkomens beperkt.
Patientenfederatie NPCF is bezorgd over de betaalbaarheid van de zorgverzekering. Naast de basisverzekering is het nog maar de vraag of de aanvullende verzekeringen betaalbaar en toegankelijk blijven voor mensen die daarop aangewezen zijn.

Stapeling
Er dreigt een stapeling van maatregelen voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Dit terwijl de betaalbaarheid van de zorgverzekering met de huidige premies voor steeds meer verzekerden een probleem blijkt.

Overstappen
Alle verzekerden kunnen de komende weken een brief van hun zorgverzekeraar verwachten met daarin de premies voor 2012. Uiterlijk 15 november moeten alle premies voor 2012 bekend zijn. Doorgaans lopen de premies tussen verzekeraars behoorlijk uiteen, waardoor overstappen verstandig kan zijn. De huidige zorgverzekering opzeggen kan tot en met 31 december 2011. Aanmelden bij een nieuwe verzekeraar kan tot en met 31 januari 2012.

Meer informatie en tips bij overstappen van zorgverzekeraar

Informatie over een  collectieve verzekering via  de RPVA, kijk even op onze site onder verenigingsnieuws.

Bron: Consument en de zorg