Zout in medicijnen gevaarlijk

Te veel zout eten is ongezond, dat weten we. Maar dat we ook te veel zout binnen kunnen krijgen via veel voorgeschreven medicijnen is minder bekend. Neem bijvoorbeeld paracetamol. Het gebruik van acht bruistabletten van 500 mg (maximale dagelijkse dosering) overschrijdt al de maximale dagelijkse zoutinname. Daar komt het zout dat we dagelijks binnenkrijgen via onze voeding dus nog bij. Jacob George e.a. concluderen naar aanleiding van een casecontrolstudie dat het hoge zoutniveau in sommige veelgebruikte medicijnen geassocieerd is met het krijgen van hart- en vaatziekten. De resultaten publiceren ze in BMJ.

Voor dit onderzoek volgden ze meer dan 1,2 miljoen patiënten gedurende een periode van gemiddeld zeven jaar. Hieruit blijkt dat patiënten die hart- en vaatziekten ontwikkelden veel meer zoutrijke medicijnen gebruikten zoals paracetamol of metoclopramide, dan de mensen die deze aandoeningen niet kregen. Vervolgens vergeleken ze de mensen die zoutrijke pillen slikten met degenen die de zoutarme varianten kregen: hieruit bleek de kans op voortijdig overlijden, op hypertensie en CVA voor de eerste groep verhoogd. De onderzoekers hielden rekening met andere bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals: BMI, roken en alcoholgebruik.

De auteurs erkennen de controverse die nog bestaat over de relatie tussen zoutinname en het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Toch vinden ze dat patiënten die deze zoutrijke medicijnen voorgeschreven krijgen, hierover in ieder geval voorlichting mogen krijgen en dat deze medicijnen met zorg moeten worden voorgeschreven.

Bron: Medisch contact/Artsennet