Zuurstofscan ontrafelt sikkelcelziekte

Het UMC Utrecht heeft samen met RR Mechatronics ‘de zuurstofscan’ ontwikkeld, een methode om de ziekmakende processen bij patiënten met sikkelcelziekte snel en betrouwbaar te meten. Naar verwachting maakt de zuurstofscan binnen enkele jaren zijn entree in de patiëntenzorg. Met deze scan kunnen de ernst van de ziekte beter voorspeld én het effect van behandelingen sneller bepaald worden.

Sikkelcelziekte is een ernstige erfelijke aandoening waarbij de rode bloedcellen niet schijfvormig zijn maar de vorm van een sikkel of halve maan hebben. Sikkelcellen kunnen minder goed zuurstof transporteren en worden sneller afgebroken dan gezonde rode bloedcellen. Een gezonde rode bloedcel leeft 120 dagen, een sikkelcel slechts 30 dagen. Hierdoor hebben sikkelcelpatiënten chronische bloedarmoede. Ook zijn sikkelcellen minder soepel, zodat ze gemakkelijk kunnen klonteren en de bloedvaten verstoppen. Als dat gebeurt, krijgt een weefsel of orgaan niet genoeg zuurstof en kunnen ze beschadigd raken. Door chronische bloedarmoede en verstopte bloedvaten kunnen sikkelcelpatiënten tal van aandoeningen krijgen, uiteenlopend van moeheid, koorts, geelzucht en hevige pijn tot slecht zien, ijzerstapeling, botafwijkingen en een beroerte.

Behandeling op maat
Samen met het bedrijf RR Mechatronics heeft het UMC Utrecht nu een specifieke meetmethode ontwikkeld voor sikkelcelziekte: de zuurstofscan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Lorcca, een apparaat dat RR Mechatronics produceert voor onderzoek naar de vervorming van rode bloedcellen. De nieuwe meetmethode is de afgelopen twee jaar uitvoerig getest. “Met de zuurstofscan kun je per patiënt bepalen bij welke zuurstofniveau rode bloedcellen gaan sikkelen”, vertelt Minke Rab, arts-onderzoeker en internist-in-opleiding.

Lees hier het volledige artikel.