1 op de 5 heeft een slechte adem: tandartsen geven oplossingen

Minstens een vijfde van de mensen kampt ermee, maar niemand die er een woord over rept: halitose of mondgeur. Hoe komt het dat zoveel mensen last hebben van een slechte adem, en vooral: wat kan je eraan doen?

Wat is de medische term voor een slechte adem? Die vraag werd het afgelopen jaar opvallend vaak aan online zoekmachine Google gesteld. Het antwoord hierop luidt halitose, wat letterlijk ‘akelige lucht’ betekent. ­Wereld­wijd steeg de interesse in het ­onderwerp exponentieel, zo leert een blik op Google Trends, de tool die de populariteit van zoekopdrachten in kaart brengt. Met dank aan de mondmaskerplicht die toen op veel plaatsen gold, zo blijkt.

Laten we eerlijk zijn: iedereen heeft weleens last van een onfrisse adem. Aan mediterraanse of Aziatische gerechten zit bijvoorbeeld weleens een ‘luchtje’, met dank aan het veelvuldige gebruik van knoflook, uien of sterke kruiden. Vroeger ondervonden we daar zelf weinig hinder van, terwijl een mondmasker ons de afgelopen jaren met onze neus op de onwelriekende feiten drukt. En ook de ochtendstond heeft vaak een geurtje in de mond: heel wat mensen ontwaken met een onfrisse adem en een droge mond. In beide gevallen gaat het om een probleem dat tijdelijk van aard is, en verholpen kan worden met een glaasje water en een goede mondhygiëne.

Lees hier het volledige artikel.