Aangescherpte criteria voor Nutri-Score

Het internationale wetenschappelijk comité van Nutri-Score heeft de criteria van het voedselkeuzelogo aangescherpt, zodat het beter aansluit bij voedingsrichtlijnen in de deelnemende landen. Op basis van dit rapport gaat de Gezondheidsraad een advies uitbrengen aan de overheid.

Dit advies vormt de basis van de besluitvorming over de invoering van Nutri-Score in Nederland later dit jaar.

Criteria
De criteria van Nutri-Score zijn op verschillende onderdelen aangescherpt. Zo zijn de grenzen voor de hoeveelheid zout en suiker strenger geworden. Ook wordt er beter onderscheid gemaakt tussen volkoren en geraffineerde graanproducten en tussen gezoete en ongezoete zuivelproducten. Verder zijn er aanpassingen waardoor vette vis en oliesoorten met weinig verzadigd vet (zoals olijfolie, walnootolie en raapzaadolie) gezonder scoren.

Noten en zaden zijn niet langer ingedeeld bij groente, fruit en peulvruchten, maar verplaatst naar de productgroep vetten en oliën. Tenslotte wordt er bij vlees nu onderscheid gemaakt tussen rood en wit vlees, waarbij wit vlees gezonder scoort dan rood vlees.

Lees hier het volledige artikel.