Behoefte aan informatie bij aankoop zelfzorggeneesmiddelen is niet groot

Een belangrijk onderdeel van zelfzorg is het gebruik van geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij drogist, apotheek of supermarkt. Bij de aankoop van deze zelfzorggeneesmiddelen ontving twee derde van de kopers geen informatie van de medewerker over het gebruik ervan.

Zij bleken er ook geen behoefte aan te hebben; de meerderheid leest wel de bijsluiter om aan informatie te komen. Dit blijkt uit onderzoek onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Bij juist gebruik zijn zelfzorggeneesmiddelen in principe veilig. Bij onjuist gebruik kunnen ongewenste negatieve effecten optreden. Dit betekent dat goede informatie voor consumenten van groot belang is.

Beschikbare informatie is wel betrouwbaar
De meeste mensen die zelfzorggeneesmiddelen hebben gebruikt in het afgelopen jaar kochten deze bij de drogist (58%). Veruit het meest gekochte middel is paracetamol. Bij de laatste aankoop kreeg twee derde van de mensen (66%) geen informatie over het geneesmiddel. Zij gaven aan hier ook geen behoefte aan te hebben. Slechts 2% van de mensen kreeg geen informatie, terwijl zij daar wel behoefte aan hadden.

Lees hier het volledige artikel.