Buikpijn: wanneer moet je denken aan blindedarmontsteking (appendicitis?)

De appendix is een aanhangsel van de blindedarm, onderaan in de buik bij de overgang van de dunne naar de dikke darm, rechtsonder in de buik. Een blindedarmontsteking is een meestal plots ontstane (acute) ontsteking van (het aanhangsel van) de blindedarm of appendix.

Waarom de appendix ontstoken raakt, is niet duidelijk. Een appendicitis kan op alle leeftijden voorkomen, maar vooral tussen 10 en 30 jaar. Acute appendicitis is de meest voorkomende oorzaak voor acute buikoperaties en komt voor bij ongeveer 6 procent van de bevolking.

De symptomen van een ontstoken appendix kunnen sterk uiteenlopen en zijn niet altijd duidelijk herkenbaar. Een zorgvuldige opsporing is nochtans belangrijk, vooral bij een acute appendicitis die dreigt open te barsten (perforeren). Ongeveer 5 op 100 perforaties lopen immers fataal af.

Mogelijke klachten
• Erge buikpijn die meestal plots opkomt, in het begin in de buurt van de navel, later rechts onder in de buik, boven de lies. Soms treedt de pijn ook elders op. Meestal wordt de pijn binnen enkele uren steeds erger, soms gaan er aan de pijn enige dagen vooraf met vage buikklachten die geleidelijk erger worden;
• Pijn bij het aanraken van de buik; ook hoesten en lachen is soms pijnlijk. Schokkende bewegingen zoals rondlopen of de autorit naar het ziekenhuis lokken snerpende pijnscheuten uit;

Lees hier het volledige artikel.