Coeliakie nog te vaak gemist of laat ontdekt

Ondanks dat de auto-immuunziekte coeliakie voorkomt bij één procent van de bevolking, wordt de ziekte nog te vaak laat ontdekt of helemaal gemist. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, moet dat anders.

Dat betoogde hoogleraar Kindergeneeskunde Luisa Mearin tijdens haar oratie op vrijdag 21 februari 2020.

De diagnose coeliakie, ook wel glutenintolerantie genoemd, is tegenwoordig gemakkelijk te stellen. Mearin: “We hebben onder andere testen, waarmee we specifieke coeliakie-antistoffen binnen tien minuten in een druppeltje bloed kunnen detecteren. Ik noem het zelf vaak de zwangerschapstest voor coeliakie”, legt Mearin uit. Ze werd in juli 2019 aangesteld tot hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder coeliakie en andere chronische inflammatoire darmaandoeningen.

Vroege opsporing consulatatiebureaus
Mearin gebruikt de snelle bloedtest voor coeliakie in het onderzoeksproject GLUTENSCREEN naar vroege opsporing van de ziekte. In dit project werkt ze samen met de consultatiebureaus van de Jeugdgezondheidzorg in regio Kennemerland. Alle ouders van kinderen tussen de 1 en 4 jaar vullen een vragenlijst in over tien aan coeliakie gerelateerde symptomen zoals chronische buikpijn, langdurige diarree, opgezette buik of slechte groei. Als het kind een of meer van deze symptomen heeft, wordt na informed consent van de ouders, in het consultatiebureau de snelle bloedtest gedaan. Indien de test afwijkend is en coeliakie aangeeft, wordt het kind doorverwezen naar de coeliakiepoli van het LUMC voor een definitieve diagnose en behandeling.

Lees hier het volledige artikel.