De lange weg van het lab naar nieuwe kankertherapie

Leidse studenten werken aan nieuwe kankertherapie met nanodeeltjes.
iGEM Leiden wil met behulp van nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën, die geplaagd worden door ingrijpende bijwerkingen.

Niet meer zelfstandig kunnen eten, ademen, of je spraak verliezen. Dit zijn bijwerkingen waar veel patiënten met hoofd-halskanker mee te maken krijgen. Deze bijwerkingen kunnen mogelijk voorkomen worden met de behandeling waar het Leidse studententeam in het kader van iGEM aan werkt: fotothermische therapie. Bij deze behandeling krijgt een patiënt nanodeeltjes geïnjecteerd die zich aan de tumorcellen vastbinden. Deze nanodeeltjes worden vervolgens met een laser verwarmd, waardoor ze de tumorcellen doden.

De juiste grootte
Wetenschappers waren er tot nu toe niet in geslaagd om het juiste formaat nanodeeltjes te maken. De deeltjes moeten tussen de vijftig en honderd nanometer zijn, wat zo’n duizend keer kleiner is dan de dikte van een haar. Te grote nanodeeltjes kan je niet goed verhitten en kunnen vast komen te zitten in de bloedbaan. De nanodeeltjes mogen ook weer niet te klein zijn. Ze kunnen dan namelijk binnendringen in celkernen, waar ze DNA-schade kunnen aanrichten.

Lees hier het volledige artikel.