De vijf spelregels van… hooikoorts

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van hooikoorts.

De situatie
Vorig weekend werd het warmer en misschien zijn we wel zonder jas naar buiten gegaan. Hoezee! “Een groot gevolg van de stijgende temperatuur is dat hooikoorts weer voelbaar gaat worden”, zei bioloog Arnold van Vliet al tegen EditieNL. Hoe zorg je nou dat je dit woeste pollenseizoen zonder al te veel niesschaamte doorkomt?

De spelregels

  1. Neem altijd een neuslengte voorsprong
    ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ leerden we eind vorige eeuw. En zo is het ook met hooikoorts. Geef jezelf een neuslengte voorsprong door voor ieder uitje de hooikoortsradar te checken. Dan zie je precies welke pollen er op welke dag in je neus proberen te poeren. En wanneer je dus het beste kunt binnenblijven.
  2. Wees geen hooikoortstwijfelaar
    En dan gaat het natuurlijk over de toegenomen niesfobie en hoestschaamte die zich al even wellustig vermenigvuldigt als dat vermaledijde coronavirus zelf. Je proest in je elleboog en blijft bij klachten zoveel mogelijk thuis, maar een heel seizoen door het raam naar buiten staren is ook niet te doen. Het RIVM maakte daarom vorig jaar al een handig filmpje om de symptomen uit elkaar te houden. Ideaal ook om te delen met je twijfelende visite.

Lees hier het volledige artikel.
Zie hieronder het informatiefilmpje van de RIVM.