Dementerenden in beweging met Kompasrollator

Spelontwikkelaar Zorg met Ballen lanceert de ‘Kompasrollator’; een interactief spel dat mensen met dementie stimuleert om gezamenlijk te bewegen. Het spel is er daarnaast op gericht om het onderlinge contact onder ouderen met dementie en geheugenproblemen te verbeteren.

Zoals de naam al doet vermoeden, is een kompas de basis van de ‘Kompasrollator’. Dit is een op afstand bestuurbaar digitaal kompas, bevestigd op een rollator. Het kompas wordt gestuurd door de spelbegeleider en leidt de deelnemers langs een route met vijf paaltjes. Bij ieder paaltje, dat tevens een rustmoment vormt, hoort een vraag waar de ouderen gezamenlijk over kunnen discussiëren.

In totaal zijn er vragen in vijf categorieën: geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, muziek en sport. De vragen doen een beroep op het verre geheugen, dat bij (licht) dementerende ouderen vaak nog intact is.

Wim Wijting van Zorg met Ballen: ‘De meeste spellen voor de doelgroep dementerenden zijn erg log en bovendien kostbaar. Met dit spel willen wij daar een alternatief voor bieden. Het is laagdrempelig in gebruik, en doordat je het spel kunt huren zijn de kosten ook beperkt. Op deze manier is het voor elke zorginstelling mogelijk om mensen echt in beweging te krijgen.’

Gouden formule: spelontwikkelaar en zorgdeskundige
Activiteitenbegeleiders in verzorgingstehuizen zijn van een uitstervend ras. Zorgmedewerkers moeten steeds meer allround worden, wat betekent dat zij ook verantwoordelijk worden voor de dagbesteding van kwetsbare ouderen. Daarom is het nog belangrijker om activiteiten te ontwikkelen die gemakkelijk zijn in gebruik.

Lees hier het volledige artikel.