Dit moet je weten over gordelroos: ‘Jeuk en pijn kunnen gekmakend zijn

Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: ik heb jeukende blaasjes op mijn romp, wat kan dat zijn? Dermatoloog Patrick Kemperman: “Gordelroos is heel besmettelijk. Blijf van de wondjes af.”

Wat is gordelroos precies?
“Gordelroos is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door het varicella-zostervirus. Het begint vaak met jeuk of een brandend gevoel aan de huid. Na een paar dagen verschijnen er rode pukkeltjes en blaasjes, meestal rond de buik of taille. Vandaar de naam ‘gordelroos’.”

“Maar het kan ook op andere plekken voorkomen, bijvoorbeeld op de rug of in het gezicht. De blaasjes verschijnen in groepjes en zitten aan één kant van je lijf. De medische naam voor gordelroos is herpes zoster.”

Herpes? Dat is toch een geslachtsziekte?
“Er zijn verschillende soorten herpesvirussen. De bekendste zijn de koortslip en de genitale herpes. Maar herpes zoster wordt dus veroorzaakt door het varicella-zostervirus, hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt bij kinderen. Als de waterpokken verdwijnen kan het virus zich jarenlang koest houden in het lichaam. Totdat het, soms tientallen jaren later, actief wordt en zich manifesteert als gordelroos.”

Lees hier het volledige artikel.