‘Gehandicapten zijn niet het probleem in het ov, maar de ontoegankelijkheid’

Gehandicapten als groep worden vaak vergeten als het gaat om het verminderen van de ecologische voetafdruk en het aanmoedigen van duurzame mobiliteit. Toch hebben ruim twee miljoen Nederlanders een fysieke beperking of een andere (on)zichtbare uitdaging. Hoe organiseren we ook voor hen duurzaam vervoer?

“Ik heb een haat-liefdeverhouding met treinreizen. Als gehandicapte spreker brengt het me op plekken om te kunnen doen wat ik belangrijk vind. Maar het brengt ook trauma’s mee. Want wat voor jou collectief vervoer is, is voor mensen zoals ik luxe.” De gehandicapte Jeanette Chedda (38) zet zich op dagelijkse basis in voor de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. “Ik ben geboren met Osteogenesis Imperfecta, een aandoening van het bindweefsel. Daardoor ben ik nu 1 meter 12.”

Omdat ze niet lang kan staan, gebruikt ze een rolstoel als hulpmiddel. De Hindoestaans-Nederlandse politiek activiste deelt regelmatig haar ov-ervaringen via twitter. Jeanette is aangesloten bij het collectief Feminists Against Ableism en zetelt in het bestuur van de Delftse BIJ1-afdeling.

Lees hier het volledige artikel.