Helft van de ziekenhuizen draait weer met volledige capaciteit

Ziekenhuizen hebben de planbare zorg de afgelopen weken kunnen opschalen maar door het hoge ziekteverzuim staat de ziekenhuiszorg nog steeds onder hoge druk. Uit cijfers van het Zorgportaal blijkt dat 52% van de ziekenhuizen deze zorg weer levert met de volledige capaciteit, een maand geleden was dit 43%.

Het aantal mensen dat wacht op een behandeling in een ziekenhuis is in juni vergelijkbaar met mei: de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) schat het aantal wachtenden tussen de 100 en 120 duizend. Dit staat in de monitor Toegankelijkheid van Zorg van juni van de NZa. Al zijn er regionale verschillen, over het algemeen lukt het ziekenhuizen nog niet echt om wachtlijsten te verkorten. Dit is zorgelijk, omdat er mensen zijn die als gevolg van de pandemie al langer wachten op zorg.

vZiekteverzuim
Het ziekteverzuim gaat richting het niveau van de voorgaande coronajaren. Deze daling is alleen te zien in het kortdurend ziekteverzuim. Het langdurend ziekteverzuim is nog altijd hoog en als we kijken naar de gehele zorg dan is dit zelfs heel licht gestegen. Het gemiddelde ziekteverzuim ligt in mei nog steeds hoger dan voor de coronacrisis, nu tussen de 6,1% en 8,6% in de verschillende sectoren. Ter vergelijking: in dezelfde maand van 2019 lag het tussen de 5,1% en de 6,7%. Het ziekteverzuim was in mei het hoogste in de VVT-sector: de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg.

Lees hier het volledige artikel.