Hoe ervaren patiënten met ernstige depressie behandeling met ketamine?

De interesse in het behandelen van patiënten met een ernstige depressie met ketamine is enorm toegenomen. De resultaten zijn veelbelovend, maar er was nog weinig bekend over welke omstandigheden zorgen voor optimale behandelresultaten bij patiënten.

UMCG-onderzoeker Joost Breeksema ontdekte dat een goede voorbereiding, uitgebreide psychologische ondersteuning en een behandelsetting waar de patiënt zich comfortabel voelt helpen om betere resultaten te boeken.

Breeksema en collega’s interviewden 17 patiënten, die in het UMCG en PsyQ in Den Haag meededen aan behandeling met orale esketamine voor hardnekkige depressie. Deelnemers hadden zes weken lang tweemaal per week een dosis esketamine onder begeleiding van een professional genomen, en bij goed resultaat mochten mensen het daarna thuis gebruiken. De ervaringen van patiënten liepen uiteen, maar er waren een aantal thema’s die sterk naar voren kwamen. Patiënten vonden de ketamine behandeling over het algemeen een overweldigende ervaring en voelden zich niet altijd goed voorbereid op de sessie.

Lees hier het volledige artikel.