Hydrogel is nieuw wapen in de aanpak van artrose

In de strijd tegen artrose legt een in Nederland ontwikkelde hydrogel een cruciaal examen af. Het middel dat beschadigd kraakbeen kan repareren wordt voor het eerst getest op mensen.

Artrose telt veel slachtoffers. Als de kwaliteit van het kraakbeen in een gewricht achteruitgaat, leidt dat tot veel pijn en stijfheid. Dat geldt zeker ook voor knieklachten.

Mogelijk biedt een hydrogel, ontwikkeld aan de Universiteit Twente, nu uitkomst in de strijd tegen gewrichtsslijtage. Het middel kan een beschadiging aan het kraakbeen, bijvoorbeeld als gevolg van een sportblessure, repareren en daarmee artrose mogelijk voorkomen. Of de hydrogel aan die hoge verwachtingen voldoet, wordt nu uitgetest aan het UMC Utrecht, met de allereerste klinische proeven op mensen.

,,Volgens de jongste voorspellingen is artrose in 2040 de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Daarom is de organisatie ReumaNederland begonnen met een artrose-offensief waaraan ook de wetenschap bijdraagt’’, zegt Marcel Karperien, hoogleraar Developmental BioEngeneering aan de Universiteit Twente. Met een team van veertig mensen richt hij zich op technologische oplossingen voor kraakbeenherstel en gewrichtsaandoeningen.

Lees hier het volledige artikel.