Kabinet zet in op behoud productie medische isotopen voor patiënten in Nederland

Het kabinet heeft besloten om de komende jaren geld te reserveren voor de bouw van een nieuwe kernreactor (PALLAS) in het Noord-Hollandse Petten. De huidige reactor in Petten (Hoge Flux Reactor, HFR) is inmiddels zestig jaar oud en is aan vervanging toe.

De HFR is van groot belang voor veel patiënten met vaak levensbedreigende ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Deze patiënten zijn voor hun behandeling en diagnose afhankelijk van medische isotopen die in Petten worden geproduceerd. Met de bouw van een nieuwe reactor kunnen patiënten weer vele tientallen jaren geholpen worden.

Medische isotopen worden nu nog vooral gebruikt bij het stellen van diagnoses van ziekten. In de komende jaren gaat het steeds vaker om het behandelen van verschillende vormen van kanker met substantieel minder bijwerkingen dan de huidige therapieën. Dat is een belangrijke doorbraak, ook voor patiënten die nu nog helemaal geen perspectief op een effectieve behandeling hebben. De gecombineerde inzet van diagnose en therapie, zorgt bovendien voor een doelmatigere (of: meer kosteneffectieve) inzet van geneesmiddelen.

Lees hier het volledige artikel.