Kabinet zet mes in basispakket

Het kabinet gaat flink snijden in het basispakket van de zorgverzekering. Maagzuurremmers, fysiotherapie, dieetadvies en psychische hulp verdwijnen uit het pakket. Deze zorg is vanaf volgend jaar waarschijnlijk alleen nog verzekerbaar via de – duurdere – aanvullende verzekering. Voor mensen met een laag inkomen is de aanvullende verzekering nu al onbetaalbaar. Wat gaat er veranderen?

De CG-Raad pleit al jaren voor het behoud van medisch noodzakelijk zorg voor mensen met een handicap of chronische aandoening. Gelet op de opstapeling van eigen betalingen voor mensen met een beperking is de CG-Raad voorstander van een plafond voor eigen bijdragen.

Duurder
De verwachting is dat de zorg die vanaf 1 januari uit het basispakket gaat tegen duurdere voorwaarden verzekerd wordt in de aanvullende verzekering. En dat terwijl er nu al signalen zijn dat mensen om financiële redenen afzien van een uitgebreide aanvullende verzekering.

Wat gaat er veranderen?
De voorstellen van het kabinet zijn inmiddels in de Tweede Kamer besproken. De ingangsdatum is 1 januari 2012. De inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Eerste Kamer en publicatie in het Staatsblad. Wat gaat er veranderen?

In het pakket
Speciale spraaksoftware voor mobiele telefoons en hulpmiddelen voor gesproken ondertiteling komen vanaf 2012 in het basispakket.
Er start een pilot voor het tweede cochleair implantaat bij jonge kinderen. Hiermee kan de therapeutische meerwaarde en de kosteneffectiviteit van de tweede CL aangetoond worden.
Verder is voor een aantal zorgaanspraken een voorwaardelijke toelating afgesproken.
Uit het pakket
Maagzuurremmers
Als maagzuurremmers korter dan een half jaar worden gebruikt, vervalt de vergoeding. Ook als de arts ze voorschrijft. Chronisch gebruik van maagzuurremmers in injectievorm worden wel vergoed.
Meer over maagzuurremmers

Fysiotherapie
De lijst van chronische aandoeningen waarvoor fysiotherapie wordt vergoed, wordt ingekort. Chronische reuma zal bijvoorbeeld van die lijst worden geschrapt. Mensen vanaf 18 jaar met aandoeningen die wel op de lijst staan, moeten de eerste 20 behandelingen zelf betalen.
Voor mensen bij wie in 2011 een chronische aandoening is geconstateerd geldt een overgangsregeling. Als die diagnose per 2012 wordt gesteld, moet de betrokkene de eerste twintig behandelingen uit eigen zak betalen.
Meer over fysiotherapie
Stoppen met roken programma
Het stoppen met roken programma wordt na 1 jaar in het pakket alweer uit het basispakket geschrapt.
Meer over Stoppen met roken programma
Dieetadvies
In het basispakket van de Zorgverzekeringswet worden nu maximaal vier uren dieetadvies per jaar vergoed. Met ingang van 2012 vervalt deze vergoeding. Dieetadvies komt dan voor eigen rekening of eventueel via een aanvullende verzekering.
Er is een uitzondering voor mensen die lijden aan COPD, diabetes of hart- en vaatziekten. De uitzondering geldt ook voor mensen die een groot risico op hart- en vaatziekten hebben. Zij ontvangen in 2012 wel de vergoeding voor dieetadvies.
Meer over dieetadvies

Psychische hulp
De eigen bijdrage voor eerstelijnspsychologen (licht psychische/sociale problemen) gaat omhoog naar 20 euro per consult (maximaal nog vijf consulten vergoed).

Voor tweedelijnszorg (complexere psychische problemen zoals ADHD, depressie of een angststoornis) gaan verzekerden van 18 jaar en ouder een eigen bijdrage van 275 euro betalen (behandelingen die langer dan 200 minuten). Kortdurende tweedelijnsbehandelingen (minder dan 200 minuten) en de aanpassingsstoornis (ontregeling in gedrag als reactie op stressveroorzakende gebeurtenissen bijvoorbeeld ontslag of echtscheiding) gaan uit het basispakket.
Meer over psychische hulp

De CG-Raad overlegt in de zomerperiode met zorgverzekeraars om te bezien welke zorg tegen welke voorwaarden wordt opgenomen in de aanvullende verzekering.

Conceptbesluit tot wijziging van het Besluit zorgverzekering

Meer over het zorgstelsel in Wij werken aan – Patiënt en zorg
Ander nieuws in rechter kolom of Actueel

Bron: CG-raad