Een leverfunctieonderzoek is een bloedtest die inzicht geeft in de werking van de lever. De arts meet hierbij de concentraties van verschillende stoffen in het bloed, zoals leverenzymen (bijv. ALAT, ASAT, gamma-GT en alkalische fosfatase), eiwitten (zoals albumine) en bilirubine (een galkleurstof). Afwijkende waarden kunnen wijzen op een (beginnende) leveraandoening, zelfs als er nog geen symptomen aanwezig zijn.
Bij gezonde mensen liggen de leverwaarden binnen bepaalde referentiewaarden. Zelfs bij minimale afwijkingen moet rekening gehouden worden met een mogelijke leverfunctiestoornis, ook in afwezigheid van klachten. In een vroeg stadium van een leverziekte zijn er doorgaans nog geen symptomen, terwijl de bloedwaarden al afwijkend kunnen zijn. Pas wanneer de lever ernstig beschadigd is, ontstaan vaak merkbare klachten.
Ongeveer 1 tot 4 procent van de mensen zonder klachten vertoont afwijkende leverwaarden. Daarom moet een afwijkende test altijd worden herhaald. Als de waarden opnieuw afwijken, is verder onderzoek nodig. De mate van verhoging en de onderlinge verhouding van de waarden geven vaak al een aanwijzing over de aard of oorzaak van het probleem.
Voor een definitieve diagnose kunnen bijkomende onderzoeken nodig zijn, zoals:
– Bijkomende bloedtesten (bijv. voor hepatitis A, B, C, D of E),
– Een echografie of scan van de lever,
– In sommige gevallen: een leverbiopsie.
Lees hier het volledige artikel.