Maagverkleining uitkomst voor hartpatiënt met obesitas

Hartpatiënten met een ziekmakend overgewicht kunnen baat hebben bij een maagverkleining. Dat zegt chirurg dr. Simon Nienhuijs van het Catharina Ziekenhuis op basis van internationale onderzoeken. “Hart- en vaatziektes kunnen na een maagverkleining zelfs helemaal verdwijnen.”

Nienhuijs gaf begin april een lezing over dit onderwerp tijdens het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

“Cardiologen behandelen hart- en vaatproblemen met medicijnen en door het geven van leefstijladviezen tegen ziekmakend overgewicht. Maar als die aanpak niet blijkt te werken, zouden patiënten in overleg met hun cardioloog een maagverkleining moeten overwegen. Zo’n operatie zorgt in dat geval namelijk voor een betere levensverwachting,” aldus Nienhuijs.

In zijn lezing draaide de chirurg het om. “Bij bariatrische operaties denkt men altijd alleen aan obesitas. Nu draait het om de behandeling van hart- en vaatziektes, zoals hoge bloeddruk, boezemfibrilleren en hartfalen.” Naarmate mensen zwaarder worden, nemen klachten en de kans op deze ziektes toe. “Door deze groep mensen met een BMI hoger dan 35 én een hoge bloeddruk te opereren blijkt het risico op hartfalen aanzienlijk af te nemen. Sterker nog: de hart- en vaatziekten die veroorzaakt worden door overgewicht zijn omkeerbaar. Klachten nemen af en verdwijnen zelfs. Mensen leven daarna gemiddeld zeven jaar langer.”

Lees hier het volledige artikel.