Medicatie software verkleint kans op vallen

Bijwerkingen van medicijnen zoals duizeligheid zijn een belangrijke reden dat oudere mensen vallen. Medicijnen afbouwen kan de oplossing zijn, maar hierover beslissen is niet eenvoudig. Daarom worden artsen op de Valpoli in het Amsterdam UMC hierbij sinds kort ondersteund door software die met kunstmatige intelligentie is ontwikkeld.

Wat is de kans dat iemand het komende jaar een keer valt? Als een arts op de Valpoli in het Amsterdam UMC tegenover een patiënt zit, kan er sinds kort met één druk op de knop een voorspelling verschijnen op het computerscherm. “Dan rolt er bijvoorbeeld uit dat een patiënt 56 procent kans heeft om in het komende jaar te vallen”, vertelt hoogleraar Ouderengeneeskunde Nathalie van der Velde. “Zeker bij zo’n hoog cijfer is het raadzaam om met een patiënt het gesprek aan te gaan. Welke medicijnen gebruikt iemand en zijn er bijwerkingen waardoor je eerder valt?”

Advies op maat
Van der Velde is hoofdonderzoeker van de zogenoemde ADFICE_IT Studie. Bij deze studie maken artsen op de Valpoli gebruik van software die met behulp van kunstmatige intelligentie is ontwikkeld. De software voorspelt niet alleen hoe groot de kans is dat een patiënt valt, maar geeft ook een advies op maat dat rechtstreeks in het elektronisch patiëntendossier verschijnt.

Lees hier het volledige artikel.