Mozaiëk 2.0-beurs voor Patrick Tang

Klinisch technoloog Patrick Tang krijgt de Mozaïek 2.0 beurs van NWO. Met deze beurs kan hij van start met zijn promotieonderzoek naar nieuwe MRI-technieken om kwaadaardige hersentumoren beter in beeld kunnen brengen.

Het onderzoek van Tang richt zich vooral op het glioblastoom, een zeer agressieve hersentumor die vaak diep doordringt in omliggend hersenweefsel. Doordat de uitlopers van deze tumor niet zichtbaar zijn op standaard MRI-scans is het lastig om te bepalen welk gebied van de hersenen bestraald moet worden. Door gebruik te maken van nieuwe MRI-technieken en kunstmatige intelligentie hoopt Tang de tumor beter in kaart te krijgen.

De nieuwe MRI-scans die Tang gebruikt, kijken niet alleen naar de structuur van hersencellen maar ook naar hun functionele eigenschappen zoals zuurstofopname. Tang: ‘Doordat tumorcellen zich anders gedragen dan gezonde hersencellen kan je indirect meten waar de tumorcellen zich bevinden. Zo kunnen we beter bepalen welk gebied bestraald moet worden en de bijwerkingen van bestraling terugdringen.’

Lees hier het volledige artikel.