Nieuwe techniek verkleint kans op lekkages bij darmoperaties

Een nieuwe studie, geleid door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), heeft aangetoond dat een techniek met een speciale kleurstof de kans op zogeheten naadlekkages bij darmoperaties verkleint. Bij de operaties kan soms een lekkage optreden op de plaats waar een chirurg de losgemaakte uiteinden van de darm weer aan elkaar heeft gezet. Dit is een ernstige complicatie die kan leiden tot een heroperatie, langere ziekenhuisopname en meer gezondheidsproblemen voor de patiënt.

De studie is uitgevoerd in 8 Nederlandse ziekenhuizen*, waarin bijna 1.000 patiënten zijn onderzocht. Dr. Alexander Vahrmeijer, dr. Denise Hilling, promovendi drs. Robin Faber en drs. Ruben Meijer en Jeffrey Braak van het LUMC hadden de leiding over het onderzoek, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke blad The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Doorbloeding controleren
In 2023 kregen ongeveer 12.000 mensen de diagnose darmkanker in Nederland. De meeste darmkankerpatiënten ondergaan een operatie. Het LUMC opereert gemiddeld 300 mensen per jaar aan de dikke darm: ongeveer 100 keer vanwege darmkanker en 200 keer om een andere reden, bijvoorbeeld voor chronische darmontsteking of de ziekte van Crohn.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.