Online gedragstherapie helpt bij vermoeidheid door sarcoïdose

Patiënten met de ontstekingsziekte sarcoïdose zijn gebaat bij online cognitieve gedragstherapie gebaseerd op mindfulness. De therapie vermindert vermoeidheid, het meest belastende symptoom van sarcoïdose.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, St. Antonius Ziekenhuis, Zuyderland Medisch Centrum en Helen Dowling Instituut.

Voor vermoeidheid door de ontstekingsziekte sarcoïdose was nog geen bewezen effectieve behandeling. Die is wel dringend nodig, want bijna alle sarcoïdose-patiënten ervaren vermoeidheid. Het wordt vaak genoemd als het meest belastende symptoom van de ziekte. Sarcoïdose is een zeldzame ziekte waarbij spontaan ophopingen van witte bloedcellen ontstaan in verschillende organen en weefsels. Bij 90 procent van de patiënten zijn de longen aangedaan.

Uit een nieuwe studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine, blijkt nu dat een online vorm van therapie verlichting kan bieden. De gedragstherapie gebaseerd op mindfulness vermindert de vermoeidheid aanzienlijk.

Lees hier het volledige artikel.