Ons microbioom: een duizend-dingen-doekje?

Bacteriën, virussen, schimmels en nog veel meer: ze leven in en op ons lichaam en gaan samen door het leven onder de naam ‘microbioom’. Pas sinds een jaar of tien kunnen wetenschappers preciezer zien welke soorten er allemaal zijn, wat de drang vergroot om te begrijpen wat dat microbioom zoal doet met en voor ons.

Om de krachten te bundelen sloegen onderzoekers uit Maastricht, Aken, Luik en Venlo precies een jaar geleden de handen ineen, in het Euregional Microbiome Centre. Waar staan ze nu? Wat zijn poeptransplantaties? En moeten we allemaal aan de kombucha om onze darmen te ondersteunen? De experts Paul Savelkoul en John Penders aan het woord.

Aan tafel zitten prof. dr. Paul Savelkoul, hoofd van de afdeling Medische Microbiologie van Maastricht UMC+ en dr. John Penders, microbioloog bij de Universiteit Maastricht. Samen zitten ze in het bestuur van het piepjonge Euregional Microbiome Centre (EMC). En ook de écht diepgaande kennis van het microbioom is nog piepjong: pas sinds een jaar of tien kan dankzij DNA-analysetechnieken in kaart gebracht worden hoe ons microbioom is samengesteld. In de wetenschappelijke wereld is tien jaar heel kort.

Lees hier het volledige artikel.