Ook laagintensieve activiteit beschermt tegen handicaps

Niet alleen flink sporten, maar ook het bewegen met minder hoge intensiteit lijkt ervoor te zorgen dat mensen minder snel nieuwe functionele beperkingen krijgen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in BMJ (2014;348:g2472).

Met behulp van accelerometers bepaalden Dorothy Dunlop (Northwestern University) en haar groep de mate van fysieke activiteit bij 1680 49-plussers met osteoartritis aan de knie of minstens 1 risicofactor voor het ontwikkelen daarvan. Het aantal minuten dat ze gemiddeld dagelijks in beweging waren koppelden ze vervolgens aan het wel of niet binnen 2 jaar ontwikkelen van 1 of meerdere beperkingen in hun functioneren.

Bijna 9% van de deelnemers raakte binnen die 2 jaar beperkt in het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals het doen van inkopen, of bij meer fundamentele bewegingen als uit bed komen of naar de wc gaan. De onderzoekers vonden dat het risico om zo’n beperking te ontwikkelen invers gecorreleerd was aan het aantal minuten activiteit per dag. Gemiddeld bewogen de deelnemers 302 minuten per dag, waarvan 94% alleen lichte activiteit was.

Lees hier het volledige artikel.