Prestigieuze Europese subsidie voor onderzoek naar neurostimulatie bij Prikkelbare Darm Syndroom

Prof. dr. Daniel Keszthelyi ontvangt een prestigieuze European Research Council Starting Grant van 1,5 miljoen euro voor innovatief onderzoek naar de werking van neurostimulatie bij de behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

Keszthelyi is hoofd van de onderafdeling Maag-Darm-Lever ziekten van het Maastricht UMC+ en onderzoeker bij NUTRIM, School for Nutrition and Translational Research in Metabolism.

Naar schatting heeft ruim 6% van de Nederlanders het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Een chronische darmaandoening die zich kenmerkt door vaak en hevige buikpijn, buikkrampen, problemen met ontlasting, een opgezette buik of winderigheid. Een mogelijke oorzaak van PDS is verstoring van de hersen-darm-as, de communicatie tussen de hersenen en darmen en vice versa.

Stimulering nervus vagus
Keszthelyi veronderstelt dat met autonome neuromodulatie herstel van deze disbalans mogelijk is. Zijn nieuwe onderzoek richt zich dan ook specifiek hier op. Een vraag die hij wil beantwoorden is of niet-invasieve transcutane elektrische nervus vagus stimulatie (tVNS) effectief is bij patiënten met PDS.

Lees hier het volledige artikel.