Reuma, bestaat dat nog?

‘Liever geen eeuwfeest’, zegt Lodewijk Ridderbos, directeur van het Reumafonds, in het pas verschenen boek ‘Reuma, bestaat dat nog?’. Ridderbos is een van de twintig reuma-experts die is geïnterviewd over de vooruitgang op het gebied van reuma. Dat varieert van onderzoeken naar de psychosociale apecten van reuma, via artrose en systeemziekten tot aan een beweegprogramma voor kinderen met jeugdreuma. Een overzichtelijk naslagwerk voor iedereen die geïnteresseerd is in reuma-onderzoek.

Boek ‘Reuma, bestaat dat nog?’Het Reumafonds financiert 70% van al het onafhankelijk wetenschappelijk reumaonderzoek in Nederland. In de afgelopen twintig jaar heeft dit tot spectaculaire vooruitgang in de behandeling van reumatische ziektes geleid. ‘De investeringen in het wetenschappelijk onderzoek naar reumatische aandoeningen hebben inmiddels hun vruchten afgeworpen’, zegt Lodewijk Ridderbos in het boek.

Meer onderzoek nodig
‘Ondanks de enorme vooruitgang, zijn we er nog niet. Reumatische aandoeningen mogen dan wel beter te behandelen zijn, te genezen is er nog geen enkele. Daarom strijden wij, zoals onze missie het nu zo mooi formuleert, voor een beter leven met reuma vandaag en voor een leven zonder reuma morgen. De beste manier om dit doel te verwezenlijken is, volgens ons, investeren in wetenschappelijk onderzoek. Er is meer kennis nodig over de oorzaken en ziekteprocessen van reumatische aandoeningen. Dit is de eerste vereiste om betere, effectievere en wie weet in de toekomst zelfs genezende of preventieve behandelingen te kunnen ontwikkelen.

Help ons het Reumafonds overbodig te maken
De vooruitgang stemt ons optimistisch over de kansen om ons einddoel te bereiken. Tijdens de campagne van 2010 hebben we de mensen dan ook gevraagd ons te helpen het Reumafonds overbodig te maken. Ik zou zelf graag willen dat we ons eeuwfeest niet hoeven te vieren.’

Online bestellen
‘Reuma, bestaat dat nog’ onder redactie van prof. dr. P van Riel, is een uitgave van Mark Two Communications en kost € 19,95.

U kunt het boek online bestellen.

27 september 2010

Bron: Reumafonds