Rood oog: oorzaken en behandeling van een oogontsteking (conjunctivitis)

Conjunctivitis is een ontsteking van de conjunctiva, het bindvlies van het oog. Het bindvlies bevindt zich aan de buitenkant van het oogwit en de binnenkant van het ooglid. Het is een van de belangrijkste oorzaken van een ‘rood oog’. Het kan pijnlijk zijn, maar geneest meestal binnen één à twee weken spontaan en er treden zelden complicaties op.

Conjunctivitis kan gepaard gaan met ooglidontsteking (blefaritis) of een hoornvliesontsteking (keratitis).

Wat is de oorzaak van een conjunctivitis?
Er bestaan meerdere mogelijke oorzaken van een conjunctivitis. Een niet-infectieuze oogontsteking kan een gevolg zijn van een allergische reactie, oogirritatie, droge ogen… Maar een oogontsteking kan ook worden veroorzaakt door infectie met een bacterie, een virus, een schimmel of parasiet.

  1. Bacteriële conjunctivitis
    Dit is de meest voorkomende vorm van conjunctivitis. Verschillende bacteriën kunnen conjunctivitis veroorzaken. Meestal gaat het om bacteriën die van nature op onze huid voorkomen en pas een infectie veroorzaken bij een verminderde weerstand (bijvoorbeeld ten gevolge van een ziekte zoals de griep), bij een droog oog, een beschadiging van het oog, het dragen van contactlenzen… Soms zijn ze het gevolg van blootstelling aan vreemde bacteriën (bijvoorbeeld door vuile handen). Vaak hebben meerdere gezinsleden of kinderen in een klas er last van omdat een virale bindvliesontsteking zeer besmettelijk is.

Een chronische infectieuze conjunctivitis is vaak het gevolg van een ooglidrandontsteking (blefaritis), en wordt veroorzaakt door ziekmakende bacteriën, die vanaf de ooglidrand in het bindvlies terechtkomen.

Lees hier het volledige artikel.