Samenwerkende T-cellen ruimen tumorcellen effectiever op

Tumorcellen leggen het loodje als ze in korte tijd meerdere keren beschadigd worden door T-cellen, terwijl ze nog kunnen herstellen na een enkele klap.

Dat tonen wetenschappers van het Radboudumc samen met een internationaal team aan in een publicatie in Nature Communications. Deze ontdekking geeft nieuwe aanknopingspunten voor het verbeteren van therapie tegen kanker.

‘De soldaten van het immuunsysteem’, zogenoemde cytotoxische T-cellen, kunnen in hun eentje een losse bloedkankercel doden, soms wel 20 keer per dag. Maar bij grotere tumoren leidt de aanval van een enkele T-cel op een tumorcel maar zelden tot de dood van de tumorcel. Wetenschappers van het Radboudumc tonen nu aan dat dit wel lukt als meerdere T-cellen samenwerken. Ook laten ze in detail zien hoe T-cellen precies schade aanrichten, en hoe tumorcellen die schade vervolgens weer proberen te herstellen.

Geen bazooka
Peter Friedl, hoogleraar Microscopische Beeldvorming van de Cel van het Radboudumc: “We wisten al dat T-cellen en tumorcellen regelmatig contact maken met elkaar. Maar wat gebeurt er dan precies tussen de cellen? Wij zien dat tijdens de helft van de interacties de T-cel schade aanricht bij de tumorcel, door het veroorzaken van gaten in de celmembraan, scheurtjes in het kernmembraan en schade aan het DNA.

Lees hier het volledige artikel.