Sclerodermie of systeemsclerose: symptomen, diagnose en behandeling

Sclerodermie is een veralgemeende auto-immuunziekte die verdroging en verharding van het bindweefsel (overproductie van collageen) veroorzaakt (sclerose), vooral ter hoogte van de huid. Soms worden ook het maag- en darmstelsel, de longen en de nieren aangetast.

Tezelfdertijd treedt vernauwing op van kleine bloedvaatjes. Omdat verharding van de huid het meest opvallende verschijnsel is, werd de ziekte sclerodermie genoemd, maar ook systeemsclerose en systemische sclerose zijn juist.

Wie kan sclerodermie krijgen?
Sclerodermie is een zeldzame ziekte. Volgens een studie zouden er jaarlijks 2 tot 16 nieuwe gevallen zijn per 1.000.000 inwoners. Het voorkomen wordt geschat tussen 28 en 253 per 1.000.000. Bij vrouwen zou de aandoening 3 tot 6 keer frequenter zijn dan bij mannen. De ziekte begint hoofdzakelijk tussen 40- en 50-jarige leeftijd. Bij minder dan 10 % van de gevallen begint zij voor 20-jarige leeftijd. Systeemsclerose is heel zeldzaam bij kinderen.

Oorzaak en erfelijkheid
De oorzaak blijft onbekend. Erfelijkheidsstudies op verscheidene plaatsen in de wereld wijzen mogelijk op erfelijke aanleg, maar deze is afhankelijk van de plaats waar de studie werd uitgevoerd. Gezien de zeldzaamheid van sclerodermie zijn studies in dat verband vrij moeilijk. Bepaalde stoffen en producten kunnen sclerodermie of sclerodermieachtige aandoeningen veroorzaken: PVC (polyvinylchloride) is hiervan de meest bekende, maar ook silicaten.

Lees hier het volledige artikel.