Slapen met sokken aan: is dat gezond?

Slapen met sokken aan, heeft zijn voordelen, zo blijkt uit onderzoek. Ze kunnen ‘s nachts je koude voeten verwarmen en daarnaast ook je lichaamstemperatuur regelen, wat resulteert in een betere nachtrust.

Voordelen van slapen met sokken
’s Nachts verlaagt je lichaam zijn kerntemperatuur om gemakkelijker in slaap te geraken. Dat maakt deel uit van het Circadiaans ritme, de interne klok die je slaap-waakcyclus regelt. Maar als je voeten te koud zijn, kan je lichaamstemperatuur zelfs een paar graden omhoog gaan. Dat komt omdat je lichaam meer bloed – en de bijbehorende warmte – naar de kerngebieden stuurt.

Door een paar sokken aan te trekken, worden je voeten warmen. Ze ontspannen en verwijden de bloedvaten die zich hadden vernauwd wanneer je het koud had. De bloedcirculatie in je hele lichaam wordt dus beter, waardoor meer warmte wordt afgegeven via je huid. Als je je voeten verwarmt, open je de bloedvaten die de rest van het lichaam helpen afkoelen. Dus het verhogen van de bloedcirculatie naar je voeten, resulteert in een lagere kerntemperatuur.

Slapen met sokken, heeft nog een paar andere voordelen:
Vermindert symptomen van de ziekte van Raynaud. Koude voeten zijn een kenmerk van het syndroom van Raynaud, een aandoening die de bloedvaten in tenen en vingers aantast. Daardoor vernauwt het bloed zich en vermindert de circulatie, zodat je huid koud en verkleurd kan worden. Als je ’s nachts sokken draagt, help je dat effect te voorkomen door je voeten warm te houden en het bloed te laten circuleren.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.