Syndroom van Guillain-Barré (GBS)

Het syndroom van Guillain-Barré is een niet-aangeboren aandoening die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren. Zowel de spieren van de ledematen als die van de romp worden aangetast, soms ook de aangezichtsspieren. De ziekte kan zich op iedere leeftijd voordoen, zowel bij mannen als vrouwen. De ernst van de ziekte varieert sterk, van nauwelijks merkbare spierzwakte en gevoelsstoornissen tot een vrijwel volledige verlamming.

Syndroom van Guillain-Barré: auto-immuunziekte
De oorzaak van het syndroom van Guillain-Barré is een auto-immuunreactie waarbij het immuunsysteem zich richt tegen de eigen zenuwbanen. Hierdoor wordt het isolatiemateriaal van de zenuw (myeline) en soms ook het ingesloten geleidende deel (axon) aangetast, waardoor signalen vertraagd of gewijzigd doorkomen. Kenmerkend is dat de verschijnselen zich vrij plotseling voordoen en meestal snel (binnen enkele dagen) in ernst toenemen.

Aan de basis van deze auto-immuunreactie ligt waarschijnlijk een virusinfectie of een bacteriële infectie. De meest frequent uitlokkende infecties zijn: Campylobacter jejuni (zit bijvoorbeeld in onvoldoende gegaard kippenvlees), Cytomegalovirus (CMV) en Epstein-Barr virus. Er zijn zeldzame gevallen beschreven van GBS na een vaccinatie of na een operatie.

Lees hier het volledige artikel.