Terughoudendheid gewenst bij fusies zorgsector

De vaste Kamercommissie voor VWS houdt vandaag – 16 februari – een rondetafelgesprek met onder meer de CG-Raad over de fusies in de zorgsector. De CG-Raad pleit voor terughoudendheid bij schaalvergroting in de zorg. Ook roept de belangenorganisatie Kamerleden op de effecten van fusies voor chronisch zieken en gehandicapten te toetsen.

Aanleiding van het gesprek is de voorgenomen fusie tussen zorgverzekeraars Achmea en De Friesland. Volgens Ad Poppelaars, directeur CG-Raad, zal die fusie ingrijpende gevolgen hebben voor de publieke belangen. Zijn belangrijkste bezwaren: de afname van keuzemogelijkheden tussen verschillende verzekeraars en minder mogelijkheden binnen de regio een alternatief passend zorgaanbod te laten verzekeren.

Gelijk speelveld
Daarnaast hield Poppelaars een pleidooi voor een gelijk speelveld voor zorgverzekeraars. Om de acceptatieplicht voor de brede basisverzekering te handhaven, is een goed werkend model van risicoverevening een vereiste.

Risicoverevening wil zeggen dat de zorgverzekeraar een compensatie krijgt voor de extra kosten die patiënten met een hoog gezondheidsrisico met zich meebrengen. Dit gebeurt zowel vooraf via de ex-post verevening als achteraf met de ex-ante verevening. Met als doel verzekeraars een gelijkwaardige concurrentiepositie te geven en te voorkomen dat ‘dure klanten’ worden geweerd.

Het kabinet wil de risicoverevening gaan afbouwen. Verzekeraars meer financiële risico’s te laten lopen zonder aanpassing van de ex-ante risicoverevening, leidt tot kostenstijgende effecten voor verzekerden. Ook zal de druk op de toegang, solidariteit en betaalbaarheid van basiszorg toenemen. Daar moet, aldus de CG-Raad, goed naar worden gekeken.

Tijens de hoorzitting bleek dat De Friesland met Achmea onder andere wil fuseren vanwege de afbouw van risicoverevening. Daardoor wordt het lastig voor kleinere zorgverzekeraars te kunnen blijven concurreren met de grote. Ook dat verdient de aandacht van de overheid.

Toetsing
De CG-Raad vindt dat de effecten van schaalvergroting moeten worden getoetst. Bijvoorbeeld als het gaat om zorgaanbieders die fuseren. Het is in die gevallen van belang na te gaan wat het betekent voor de kwaliteit en de menselijke maat van zorg, de eigen regie en de kosteneffecten voor mens en maatschappij.

Bij fusies van zorgverzekeraars is toetsing op keuzevrijheid, kosteneffecten voor de verzekeraar, toegang tot en betaalbaarheid van basiszorg, acceptatiebeleid, solidariteit en het blijven bestaan van een gelijk speelveld nodig.

Lees het visiedocument van de CG-Raad over fusies in de zorg

Lees de brief van de CG-Raad aan de NMA over fusie Achmea – De Friesland

Bron: CG raad