Tien miljoen euro om reuma de wereld uit te helpen

Reuma voorkomen? Volgens onderzoekers van het LUMC is dit absoluut geen dagdromerij: ze ontvangen nu een Synergy Grant van 10 miljoen euro van de European Research Council om hun strategie verder te onderzoeken.

Het is de eerste keer dat een UMC in Nederland een dergelijk project leidt. De onderzoekers bouwen voort op hun ontdekking dat patiënten met reuma, in de jaren voordat ze symptomen krijgen, versuikerde antistoffen in hun bloed hebben. “Als de fabriekjes die deze antistoffen maken geremd worden, verwachten we dat reuma voorkomen kan worden”, zegt hoogleraar Reumatologie Tom Huizinga.

Reumatoïde artritis is een chronische ontsteking van de gewrichten. Het is een auto-immuunziekte, wat inhoudt dat het afweersysteem, de afweercellen en antistoffen, zich tegen het eigen lichaam keert. “We hebben eerder ontdekt dat de antistoffen die een rol spelen bij reuma, groter zijn”, vertelt Huizinga. “Dit komt door een suikergroep die op het antistof geplakt is. Ook zagen we dat mensen die deze versuikerde antistoffen aanmaken, later allemaal reuma krijgen.” Een cruciaal kenmerk van de ontwikkeling van reuma dus.

Lees hier het volledige artikel.