Toename extrapulmonale tuberculose door gebruik van TNF-alfa-remmers

Het risico op tuberculose is groter bij het gebruik van TNF-alfa-remmers. Daarbij gaat het vooral om *extrapulmonale tuberculose (*Tuberculose van andere weefsels en organen van het lichaam dan de longen) Dit is de uitkomst van een onderzoek dat gepresenteerd werd op het congres van de European Respiratory Society in Amsterdam.

TNF-alfa-remmers staat voor een groep geneesmiddelen die de werking van TNF-α (tumornecrosefactor) remmen of zelfs blokkeren. De geneesmiddelen werden aanvankelijk gebruikt bij de behandeling van reuma, tegenwoordig is het indicatiegebied uitgebreid naar onder meer de ziekte van Crohn, psoriasis en colitis ulcerosa. Het middel verlaagt de afweer waardoor opportunistische infecties kunnen optreden, zoals tuberculose.

Bechterew
In het onderzoek van de Universiteit van Istanbul is gekeken naar een groep van 19 patiënten die tijdens het gebruik van de TNF-alfa-remmers tuberculose ontwikkelden. 10 van hen hadden de ziekte van Bechterew, de andere 9 een vorm van artritis. Bij 7 patiënten had zich pulmonale tuberculose ontwikkeld, bij 12 extrapulmonale. De aanbeveling luidt dat clinici voorzichtig moeten zijn bij het voorschrijven van TNF-alfa-remmers.

Eerder Nederlands onderzoek toonde aan dat extrapulmonale tbc 40% van alle tbc-patiënten betreft. Door de atypische presentatie kan een vertraging optreden bij de diagnostiek en de behandeling. Patiënten vertonen algemene symptomen als koorts, anorexie, nachtzweten, gewichtsverlies, malaise en vermoeidheid. De meer specifieke verschijnselen hangen samen met het aangedane orgaan. Extrapulmonale tbc kan in vrijwel alle organen voorkomen. De incubatieperiode van tuberculose varieert van acht weken tot levenslang.

Lees hier het volledige artikel.