Tweede Kamer wil UPV voor medicijnfabrikanten

Op 14 maart heeft de Tweede Kamer een motie van de leden Kiki Hagen en Tjeerd de Groot (D66) aangenomen over medicijnresten in het oppervlaktewater. De motie verzoekt de regering om een Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) voor medicijnen in te stellen.

In Nederland belandt elk jaar 190 ton medicijnresten in het oppervlaktewater. Door het wegspoelen van oude medicijnen door de gootsteen, maar ook via ontlasting en urine, komen er medicijnresten in het rioolwater terecht. Jaarlijks is dit ongeveer 509 ton. De rioolwaterzuiveringen filteren het grootste deel ervan weg, maar meer dan eenderde deel komt dus alsnog terecht in het oppervlaktewater.

Ecologische waterkwaliteit
Dit komt doordat de rioolwaterzuiveringsinstallaties de medicijnresten niet goed kunnen verwijderen. De medicijnresten in het oppervlaktewater vormen een mogelijk probleem voor de waterkwaliteit en de levende organismen. Pijnstillers beschadigen bijvoorbeeld het weefsel van vissen; anticonceptiemiddelen zorgen voor geslachtsverandering bij vissen; antipsychotica kunnen het gedrag van kleine waterkreeftjes en vissen veranderen.

Lees hier het volledige artikel.