Vermoeidheid bij kanker: psychologisch of lichamelijk?

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende en belastende symptomen bij patiënten met kanker. De onderliggende oorzaak van deze vermoeidheid blijft onduidelijk. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben nu in een muismodel aangetoond dat de ernst van vermoeidheid afhangt van het type behandeling.

Deze bevindingen kunnen gevolgen hebben voor de keuze van chemotherapie en daarmee de kwaliteit van leven van patiënten met kanker verbeteren.

“Meer dan 60% van de kankerpatiënten heeft last van vermoeidheid en voelt zich extreem moe, zwak en futloos. Voor sommigen veroorzaakt dit soort vermoeidheid meer ongemak dan pijn, misselijkheid, braken of depressie. Tot grote frustratie van de patiënten wordt vermoeidheid vaak beschouwd als een psychologisch probleem,” zegt Tom de Boer, onderzoeker bij de afdeling Cel- en Chemische Biologie (CCB) van het LUMC. In samenwerking met afdelingshoofd Sjaak Neefjes en hoogleraar neurofysiologie Johanna Meijer, onderzocht de onderzoeksgroep in een muismodel de mogelijke oorzaken van vermoeidheid door kanker.

Lees hier het volledige artikel.