Vitamine K remt vaatstijfheid niertransplantatiepatiënten

Inname van vitamine K-supplementen is zinvol voor niertransplantatiepatiënten met een vitamine K-tekort. Het kan ertoe leiden dat de toename van vaatstijfheid bij deze patiënten wordt geremd.

Dit blijkt uit onderzoek van Coby Eelderink, Daan Kremer en Charlotte te Velde-Keyzer van de afdeling nefrologie van het UMCG.

De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Transplantation.

Door verbeteringen in de chirurgische technieken, anesthesie, en medicatie tegen afstoting rondom niertransplantatie, zijn de korte termijn uitkomsten na niertransplantatie ontzettend goed. Patiënten herstellen vaak goed na de transplantatie, en hun nieuwe nier gaat vaak jaren tot tientallen jaren mee. Er is daarom steeds meer aandacht voor de kwaliteit van leven en uitkomsten langer na de niertransplantatie. Helaas ervaren deze patiënten na hun niertransplantatie vaak hart- en vaatziekten, door veel vaatverkalking en een hoge vaatstijfheid. Tot nu toe is er geen behandeling die deze vaatverkalking en vaatstijfheid na niertransplantatie kan remmen.

Lees hier het volledige artikel.